Zásady zdravého životního stylu se ve veřejném prostoru opakují neustále dokola. Málokdo je ale dodržuje. Což není dobré, protože konzumace nevhodných potravin může v dlouhodobém horizontu vést k velmi vážným zdravotním problémům. Navíc, v oblasti zdravého stravování existuje stále hodně mýtů, kterým lidé věří. Co si tedy dopřávat častěji? A čemu se raději vyhnout obloukem?
Lidské tělo si neumí některé látky samo vyrobit. Je proto na nás, abychom mu je dodali z naší každodenní stravy. Když se to nestane, tělo nemusí mít dostatek energie. Také mu mohou chybět vitamíny, minerály a další důležité látky, které jsou potřebné pro normální chod základních biologických procesů.
Některé vitamíny jsou důležité pro silné kosti, další podporují normální srážlivost krve, jiná skupina zajišťuje konverzi potravin na energii a například i posiluje imunitní systém. Je tedy v našem nejlepším zájmu, aby byl náš jídelníček co nejpestřejší.
Zároveň musíme dbát na to, abychom nepřijímali víc energie, než kolik naše tělo reálně potřebuje. V takovém případě naopak hrozí, že začneme přibývat na váze. A jak z poslední doby všichni víme, vyšší tělesná váha může být rizikovým faktorem horšího průběhu některých onemocnění. Lidé s nadváhou mají také větší riziko, že budou mít vysoký cholesterol, který způsobuje choroby kardiovaskulárního systému. Také je na stole reálné riziko onemocnění cukrovkou.
Jak se ale z možnosti volby nezbláznit?
Jak jíst zdravě?
Jak už bylo řečeno, největším problémem soudobé společnosti je zcela nepochybně možnost volby toho, co se rozhodneme jíst. Oproti našim předkům nám stačí přijít do supermarketu a vybrat si ze široké škály zdravých a nezdravých potravin. (Bohužel, ty nezdravé jsou pro nás obvykle o dost lákavější.)
V první řadě je tedy potřeba převzít zodpovědnost za svůj jídelníček. I když vám to bude možná nějakou dobu trvat, zkuste se zamyslet nad tím, zda opravdu musíte mít v košíku ten ochucený jogurt, který je plný barviv a cukru, když hned vedle něj je kvalitnější jogurt bez příchuti a s nízkým obsahem tuku. (Kromě jogurtu řeckého typu se obvykle doporučuje i islandský skyr.) Takový jogurt pak můžete ochutit lžičkou medu a nakrájeným ovocem. Nebo třeba koupeným mletým lněným semínkem s kešu ořechy a dýňovými semeny. (Pytlík takto ochuceného mletého lněného semínka se dá koupit za pár korun.)
Co se týče domácího vaření, zkuste hledat zdravější alternativy. Místo bílých těstovin zkuste celozrnné těstoviny. (To samé můžete udělat s tortilami, které se taktéž dají koupit tmavé.) Místo smažení brambor na tuku je dejte na pečicí papír a upečte je nakrájené a posypané bylinkami v troubě. Slané chipsy se dají snadno nahradit výbornou pečenou cizrnou, kterou si opět dochutíte podle vlastních preferencí. Jak tedy vidíte, všechno jde. Ale musíte chtít.
Zdravé potraviny
V první řadě cítíme povinnost vás informovat o tom, že jen proto, že je něco považováno za zdravé, neznamená, že toho můžete sníst neomezené množství. Spíš naopak. Mezi zdravé potraviny řadíme ořechy a semínka, nebo například avokádo. V malém množství jsou nám tyto ingredience prospěšné. Ve větším množství ale zvyšují náš denní kalorický příjem.
Abyste nehladověli a vaše jídlo mělo větší objem, vsaďte na zeleninové saláty, které jsou plné vitamínů a zároveň obsahují minimum kalorií. (Za předpokladu, že do nich nedáte litr olivového oleje, nebo kalorický dresing.) Pozitivní vliv na vaše zažívání budou mít i zakysané mléčné výrobky, mezi které patří čistý kefír. I vajíčka jsou zdravá. Je ale potřeba hledět na jejich umírněné množství a na způsob jejich úpravy. (Vaření vyhrává nad smažením.)
Nezdravé potraviny
Nezdravé potraviny bývají ty, které nám chutnají, ale obvykle nemají valnou výživovou hodnotu. Jediné, čeho v nich najdeme plno je sůl, tuk a cukr. Také hovoříme o hodně zpracovaných potravinách (salámy, párky, hotové omáčky, polotovary) a o potravinách, které obsahují konzervanty a barviva. (I když, v tomhle případě se vyplatí číst složení, protože některé potraviny se už dnes barví červenou řepou, mrkví atd.) Ani všechny konzervanty nejsou automaticky špatné. Chce se v nich ale trochu orientovat. Nezdravé potraviny nemusíte škrtat úplně. Výrazně by ale měly v jídelníčku převažovat zdravé nápoje a pokrmy.
6 nejlepších potravin na imunitu
Výběrem potravin lze podpořit fungování imunitního systému, který prochází na podzim a v zimě nejednou těžkou zkouškou. Pokud pro sebe chcete něco udělat, zvyšte příjem citrusového ovoce a přestaňte se vyhýbat česneku a brokolici. Také zkuste častěji sahat po kvalitních bílých jogurtech. Štiplavou kyselost vám do života přinese kiwi. Při vaření ale nemusíte zanevřít ani na červenou papriku.
Svůj imunitní systém můžete posílit i pravidelným a kvalitním spánkem, otužováním a cvičením. V neposlední řadě můžete vyzkoušet dlouhodobé užívání vícesložkového doplňku stravy na imunitu Novirus.
Silnější imunitní systém za jakéhokoliv počasí