Cholesterol je látka, kterou mnoho lidí démonizuje. V očích nejednoho člověka je vyloženě špatný a je ho třeba mít v těle co možná nejméně. Ve skutečnosti to ale tak černobílé není. Nejen, že existují dva druhy cholesterolu, ale v malém množství ho tělo potřebuje pro své fungování. I tak se ale vyplatí mít jeho celkové množství pod kontrolou. Jaké potraviny by vám s tím mohly pomoci?
Možná jste to v hodinách biologie neprobírali, tak si to povíme mimo školní lavice. Cholesterol je steroidní látka, která je součástí každé buňky v lidském těle. Už to samo o sobě napovídá, že bez cholesterolu by tělo nedokázalo správně fungovat. Neobešla by se bez něj dokonce ani produkce vitamínu D, který je klíčový pro podporu imunitního systému a normálního stavu kostí. V neposlední řadě je důležitý i pro normální produkci hormonů a pro optimální trávení tuků.
Vzhledem k tomu, že zvýšené množství cholesterolu, a ještě třeba toho špatného (LDL), však může mít negativní dopad na zdraví kardiovaskulárního systému a na celkové zdraví, může být vhodná dieta a potraviny snižující cholesterol.
Které to ale jsou? A má naše každodenní strava na množství cholesterolu v těle skutečně tak zásadní vliv?
Strava a její vliv na cholesterol
Ano, strava může mít na zvýšenou hladinu cholesterolu skutečně velký vliv. Tím spíš, pokud si pravidelně dopřáváme nezdravé pokrmy, ve kterých je velké množství nasycených a trans-tuků, které se pokládají za hlavní viníky tohoto problému.
Ovšem, existují i další rizikové faktory, které mohou hrát velkou roli například u lidí, kteří jinak žijí relativně zdravě. Na výši cholesterolu v těle se může podílet například genetika. Rodinná anamnéza totiž může zapříčinit specifické nakládání těla s touto látkou. Také si musíme dávat pozor na množství pohybové aktivity, na nadváhu a obezitu či na kouření a vyšší věk.
Nejlepší potraviny při vysokém cholesterolu
Potraviny, které snižují cholesterol, opravdu existují. Je ale potřeba je znát a nebát se po nich ve správný moment sáhnout.
Vločky
Tradičně se k nejlepším potravinám na snížení cholesterolu řadí obyčejné ovesné vločky, které seženete v každém obchodě s potravinami. A to včetně velkých řetězců. Vybírat si můžete například jemně mleté, ze kterých se dají snadno vykouzlit chutné snídaňové kaše a sušenky. Aby byla snídaně z vloček co nejzdravější, nepřidávejte cukr, ani velké množství medu a dalších potenciálně problematických sladidel. (Místo medu zkuste třeba čekankové slazení.) Také můžete přidat rozmačkaný banán, špetku skořice a kvalitní bílý jogurt.
Fazole
Fazole jsou dalším skvělým zdrojem vlákniny, která má na cholesterol pozitivní vliv. Kromě toho, konzumace jídel s obsahem fazolí může podpořit i vyprazdňování a pocit sytosti, takže v průběhu dne nebudete mít neustále hlad. Nevíte, jak s nimi naložit? Přidejte je do zeleninového nebo do těstovinového salátu. Případně si z nich udělejte pikantní omáčku se zeleninou. (Kukuřice, paprika, rajčata…)
Ořechy
I když ořechy obsahují hodně přirozeného tuku, měly by být součástí zdravé životosprávy. A to i situaci, kdy pracujete na snížení cholesterolu. Je jedno, zda sáhnete po mandlích, vlašských ořechách nebo po lískáčích. Malá hrst ořechů (nesolených a nepražených) denně může přispět k postupnému snížení špatného LDL cholesterolu.
Rostlinné oleje
Jednou z nejhorších věcí, kterou pro sebe můžete během boje s cholesterolem udělat, je zvýšená konzumace sádla a živočišných tuků. Proto se snažte dlouhodobě preferovat rostlinné, a tím pádem zdravější, zdroje tuků, ke kterým patří slunečnicový, řepkový či olivový olej.
Ovoce
Dieta při zvýšeném cholesterolu by měla zcela určitě zahrnovat i čerstvé ovoce. Skvělou volbou pro vás budou například jahody a citrusy. Dále také dejte šanci jablkům. Tyto druhy ovoce obsahují pektin, který může taktéž pozitivně ovlivnit množství LDL cholesterolu.
Kvalitní ryby
Kvalitní mořské ryby obsahují nenasycené mastné kyseliny Omega-3, které opět představují další důležitou složku lidské výživy. A to nehledě na to, zda bojujete s cholesterolem, nebo ne. Omega-3 podporují nejen normální stav kardiovaskulárního systému, ale také mohou podpořit normální funkci zraku a mozku. Proto se snažte jíst ryby alespoň dvakrát týdně.
Rostlinné alternativy
Neříkáme, že se z vás má stát v dohledné době vegetarián nebo vegan, ale můžete alespoň některá jídla během týdne vyměnit za rostlinné alternativy. Místo klasického mléka si můžete dát párkrát do týdne jeho rostlinnou náhražku. Zkusit můžete i alternativní jogurty a alternativní náhražky masa. Nejen, že objevíte nové chutě, ale také podpoříte planetu a své celkové zdraví.
Jak podpořit normální hladinu cholesterolu?
Kromě zdravějšího jídelníčku můžete svou snahu o snížení hladiny cholesterolu podpořit i mnoha dalšími jednoduchými způsoby. Jedním z nich je dlouhodobé užívání přírodního doplňku stravy s obsahem látek, jež ho mohou pomoci udržovat pod větší kontrolou.
Ve složení se vedle sebe snažte nejlépe najít:
- Červenou fermentovanou rýži
- Bergamot
- Artyčok
- Niacin
- Extrakt z jehlic borovice
- Len setý
- Extrakt z černého česneku
Také pomůže, když jeho užívání a změnu jídelníčku doplníte dostatečným množstvím pohybové aktivity, která by měla trvat alespoň 150 minut týdně. Určitě si také dávejte pozor na nikotin a alkohol, protože tyto neřesti mohou cholesterol zvyšovat. Nejlepší je úplná abstinence, ale pro začátek může být nápomocné i jejich výrazné omezení.